CursusBeeldhouwen in steen

Altijd al willen leren beeldhouwen in steen, de drie daagse beeldhouwcursus die Fiona een aantal keer paar jaar geeft is geschikt voor beginners en gevorderden. Het is een workshop in het landelijk gelegen atelier van Fiona te Den Horn, 7 kilometer van de stad Groningen. De cursus hakken in steen wordt gegeven in het voor en najaar, en tijdens de zomervakantie.

Het Atelier van Fiona Zondervan is zeer geschikt als cursusruimte. Bij mooi weer kan er buiten gewerkt worden. Er nemen maximaal 5 personen per keer deel, de begeleiding is daardoor heel persoonlijk.
De beeldhouwcursus is ook geschikt voor (bedrijfs)uitjes en wordt op maat gemaakt voor één dag, er kunnen dan maximaal 8 personen deelnemen.


Beste (oud) cursisten en geïnteresseerden ,

Na een moedeloze week probeer ik de draad weer op te pakken en te denken in mogelijkheden. Maar zó wat is dat moeilijk. De huidige crisis ten gevolge van Corona heeft er nogal ingehakt en zal dat nog wel even blijven doen. Iedereen voelt zich er anders door maar aangeslagen zijn we zeer waarschijnlijk allemaal.

Voor mijn situatie geldt dat ik me plotseling erg eenzaam voel op mijn atelier, en dat terwijl ik er aan gewend ben alleen te werken. Het lukt me maar moeilijk aan de slag te gaan of te blijven, mijn concentratie is ver te zoeken. Alle tentoonstellingen zijn afgeblazen, verkoop gaat niet door. Het zijn onzekere tijden. Vandaag lukte het me zowaar om weer wat te doen én ik kreeg een idee; Ik ga privéles geven.

Ik wil jullie graag de mogelijkheid bieden om je in te schrijven voor één of meerdere privélessen, beeldhouwen in steen op mijn atelier in Den Horn. Iedereen zit thuis en wil er misschien wel even uit. Als we dat met niet meer dan twee personen tegelijk doen mag dat. En als je je niet ziek voelt of verkouden bent natuurlijk.
Voordeel is; ik deel mijn kennis met jullie en heb ook een beetje afleiding. Nadeel is; we kunnen elkaar niet benaderen. Dat is wel heel erg wennen. Maar iets voordoen, bekijken en advies geven kan ook wel op anderhalve meter afstand.

Om een en ander veilig te laten verlopen is er niet de hele dag cursus met lunch zoals gewoonlijk. Maar 2 á 3 uur in de ochtend of in de middag. Later in het jaar, vanaf de maand mei, zou dit ook voor de avond kunnen gelden. Meerdere keren komen kan ook, twee of drie keer achter elkaar in dezelfde week of aan aantal keer per maand.

De bedoeling is dat je zelf bedenkt wat je fijn zou vinden en contact met mij opneemt. Dan bekijken we samen wanneer je langskomt en wat je zou willen doen.

Een van de voorzorgsmaatregelen is dat je zelf eten en drinken meeneemt.
Handschoenen en mondkapjes zijn aanwezig.
Mijn gereedschap maak ik na iedere les schoon zodat dat veilig gebruikt kan worden. Eigen gereedschap meenemen kan natuurlijk altijd.

Ik heb een kleine voorraad mooie stenen; albast, serpentijn en speksteen.
Er zijn ook hardere steensoorten aanwezig. Dan zou je bijvoorbeeld met een machine kunnen leren werken. 
De kosten zijn € 12,50 per uur. De prijs van de steen is daar niet bij inbegrepen.
Ouders die één kind mee willen nemen zijn ook welkom, daar zijn geen extra kosten aan verbonden.

Gisteren heb ik buiten staan werken, dat ga ik vandaag ook weer doen. De steen bepaalt voor een groot deel wat ik doe, ik laat me graag verleiden. En wat een weldaad die zon erbij. Ik kreeg weer een beetje moed en innerlijke rust.

Fiona, Groningen maart 2020


Privé les

op aanvraag

Cursus data 2020

Zomercursus
28, 29 en 30 juli
4, 5 en 6 augustus
11, 12 en 13 augustus
18, 19 en 20 augustus

Najaarscursus
13, 14 en 15 oktober

Reserveren kan telefonisch; +31624421700 of via het contactformulierCursus informatie en prijzen

De cursus is drie dagen; op dinsdag, woensdag en donderdag
Tijd: van 10.00 tot 16.00 uur
Kosten: € 240 voor 3 dagen, één dag komen kan ook € 85
De prijs is: inclusief steen en gebruik van gereedschap
Ook bij de prijs inbegrepen: koffie/thee en een gezonde lunch
Er kunnen maximaal 5 mensen per dag deelnemen.
Er kan binnen en/of buiten gewerkt worden.

De privé lessen kosten € 12,50 per uur exclusief steen
Ouders kunnen zonder extra kosten één kind meenemen

Voor het organiseren van een bedrijfsuitje van één dag, of individuele begeleiding van meerdere dag(delen), neem contact met me op.


Steen

Hoe maak je in korte tijd uit een ruw stuk steen een spannend beeld! Beeldhouwer Fiona Zondervan kan je hier na jarenlange ervaring in het werken met steen, alles over vertellen.
In de cursus wordt uitgebreid ingegaan op het bewerken van de steen, de verschillen per steensoort en de mogelijk- en onmogelijkheden van steen.
Het gebruik van een grote verscheidenheid van beitels en schuurmiddelen komt aan bod. Er kan gewerkt worden in verschillende soorten steen: De middelharde stenen, zoals kalksteen, marmer, hardsteen. Of voor beginners de zachtere stenen, zoals; speksteen, albast, serpentijn
Het maken van een dier is absoluut geen vereiste, eigen ideeën, foto’s en ontwerpen zijn zeer welkom. Voor iedereen die altijd al eens heeft willen leren beeldhouwen of de beeldhouwtechniek wil uitdiepen.


Reacties van cursisten

Wat geweldig om te doen. 3 dagen aan de slag met steen bij Fiona Zondervan. Van een brok steen een dier maken of zomaar iets om te zien wat je er mee kunt . Verrassende kleuren in de stenen. Voor herhaling vatbaar.
N. Boer


Pinguïn
Vorige week is in het mooie dorpje Den Horn, vlakbij Stad, een pinguïn geboren. Moeder en kind zaten verstopt in een ijsschots van mergel. Na drie dagen hakken en schuren zijn ze uit hun benarde positie bevrijd. Beide zijn in goede gezondheid.
Met dank aan ‘vroedvrouw’ Fiona Zondervan, beeldhouwster.
I. Verbeek
Groninger Blog “Doorkijkjes”, Pinguïn


Japie
Net als vorig jaar was je in de buurt als we je nodig hadden, liet je ons met rust als het goed ging, wist je ons tussen de bedrijven door iets te leren en op nieuwe dingen te wijzen en ging er steeds een groot enthousiasme van je uit. Heel leuk en leerzaam om met twee kleine voelsteentjes te beginnen en fijn dat je ook met boeken en foto’s aankwam. Uilskuiken Japie is in de rugzak in Zaandijk aangekomen en staat onder de balken in ons oude houten huisje uit 1625. Alsof hij daar hoort. Niet voor te stellen dat hij duizenden, misschien wel miljoenen jaren in die steen gezeten heeft! Ik heb hem met de vijl nog wat plukkeriger gemaakt en hij is helemaal goed zo. Je begrijpt dat ik volgend jaar heel graag terugkom!
M. Wits

Top