Steen Sculpturen

Beelden in steen
Het liefst werk ik in hardere steensoorten, waaronder Belgisch hardsteen, Diabaas, Pakistaanse- en Turkse kalksteen, omdat ik de steen dan mijn vorm-idee op kan leggen. Maar het blijft een proces van mogelijkheden en onmogelijkheden, en dat is ook de uitdaging. Soms werk ik ook met de iets zachtere soorten steen zoals: Muschel kalksteen, Franse kalksteen, Serpentijn en Marmer, prachtige steensoorten die vormvast zijn.

Na een terdege studie van het dier dat ik zou willen maken, zoek ik de steen die daarbij past. Het beeldhouwen gebeurt vervolgens zowel machinaal als met de hand. Hierbij staat de vorm die ik wil maken voorop maar zal de soort steen voor een belangrijk deel het uiteindelijke resultaat bepalen. De mogelijkheid om het materiaal goed te gebruiken is elke keer weer een uitdaging.
Natuursteen bestaat uit gestold vloeibaar gesteente (magma of lava) of uit versteend sediment (zand, klei, kalk), het is miljoenen jaren oud. Het mag met recht een ‘oerproduct’ worden genoemd. Steen wordt gewonnen in groeven verspreid over de gehele wereld.


Pinguïns, Franse kalksteen. ( Post op Instagram )
Fascinerende dieren. Inspirerend ook. Deze houding drukt iets hulpeloos uit maar ook ultieme zorgzaamheid. Dat raadselachtige bijna onmogelijke bestaan van deze dieren houd me bezig. Ik wil alles van een soort weten voor ik aan de slag ga met een beeld. Daarna probeer ik ze op zo’n manier te verbeelden dat we ons bewust worden van de kwetsbaarheid van deze en andere soorten.

Top