Over Fiona

Fiona Zondervan (1963)

Beeldhouwer, Animalier
Woont en werkt in Groningen
Atelier te Den Horn
Maakt beelden van dieren
in steen en brons
Ontwerpt beelden en penningen
in opdracht

Beelden van Dieren

Het begon allemaal in Artis in 1988. Toen ik dieren als model ging gebruiken groeide mijn fascinatie voor zowel hun verschijningsvorm als hun gedrag. Dieren vormen sindsdien een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het begon dichtbij, bij de apen. Met hen ontstond echt contact. Door ze te observeren, te tekenen en te filmen leerde ik ze niet alleen van buiten, maar ook van binnen kennen. Hun karakter, stemmingen en eigenaardigheden. Zo zag ik steeds duidelijker hoe elke soort zijn eigen kenmerken heeft en ieder dier zijn eigen persoonlijkheid.
Ik wil het door mij bestudeerde dier zo vanzelfsprekend mogelijk weergeven. Dan gaat het niet alleen om de verschijningsvorm. Mijn bedoeling is dat een beeld ook het innerlijk van een dier weergeeft. Op die manier kan ik zowel het gedrag als de verschijningsvorm van dieren goed tot uiting laten komen in een beeld. Aan de hand hiervan maak ik beelden in zowel steen als brons.
Het is vervolgens niet bij apen gebleven. Andere dieren, ook minder exotische, vormen een belangrijke bron van inspiratie. Bijvoorbeeld, koeien, paarden en vogels. Recent maakte ik beelden van de Andescondor en de Manenwolf.
Belangrijk is dat ik beelden wil maken die de natuurlijke kracht en karakter van het dier uitdrukken. Het materiaal wat ik gebruik is bepalend voor de vorm. De (on)mogelijkheden van steen en brons bepalen mede het uiteindelijke karakter van het beeld.

Opleiding

Na omzwervingen op scholings- en cursusgebied, kwam ik terecht op de Kunstacademie in Kampen. De kunstacademie sloot niet aan bij wat ik zou willen leren. Met een aantal gelijkgestemden ging ik zelf aan de slag. Van de groten moet je het leren, dus bekeken en bestudeerden we veel kunst in binnen- en buitenland. En tekenden we alles wat lost en vast zat. Artis werd mijn favoriete werkplek. Beeldhouwers van dierenbeelden, de zogenaamde “Animaliers”, inspireerden mij zeer. Waaronder Rembrandt Bugatti, Jaap Kaas, Francois Pompon en Hetty Heyster. Ik ging beelden boetseren en laten gieten in brons. Ook ging ik aan de slag met allerlei soorten steen. Een ware ontdekkingsreis. En nog steeds! Momenteel ben ik in samenwerking met Fablab Groningen de 3D print aan het ontdekken. Ik gebruik daarbij voornamelijk gerecycled plastic.


Voor meer informatie
bel: 06 2442 1700
of neem contact op via het contact formulier

Op afspraak is er de mogelijkheid mijn Atelier te komen bezoeken.

Alle afbeeldingen met uitzondering van een aantal portret foto’s zijn gemaakt door Fiona Zondervan. Portret foto pagina 1, Hannie de Graaff. Foto’s Fiona, Atelier en Fiona met Oehoe 2019, Petra Zondervan.
Alle afbeeldingen op deze website zijn het eigendom van Fiona Zondervan.
Derhalve mogen deze afbeeldingen of delen daarvan niet gekopieerd
en/of te gebruikt worden in welk voorkomend formaat dan ook.
Behalve na overleg. ©FZ 2019


Top