Diersoorten

De dieren die mij vooral inspireren zijn zoogdieren en vogels.
Ik vind mijn onderwerpen dichtbij huis, in dierentuinen en in het wild.
Het weergeven van vacht, veer en vorm blijft een uitdaging.
Onlangs nog, fietsend naar mijn atelier zag ik een veulen in de wei van drie dagen oud, een prachtig gezicht, zo’n wankel evenwicht!
En in de dierentuin van Berlijn zat de koningsgier er zo mooi bij, gelijk mee aan de slag.

Veulen, brons, oplage 8, 20x10x20cm, beschikbaar
Veulen, brons, oplage 8,
20x10x20cm, beschikbaar
Koningsgier, Berlijn zoo
Model, Veulen van drie dagen oud
Koningsgier, Noir de Macy, 50cm hoog
Koningsgier, Noir de Macy, detail

Fiona Zondervan, Beeldhouwer
(uit  “Een blik van verassing II”, uitgave door Kunstzaal van Heijningen)

Al meer dan vijfentwintig jaar is Fiona Zondervan beeldhouwer van dieren. Haar beelden zijn levendig en krachtig van aard. Ze zijn vervaardigd met een groot inlevingsvermogen die de uiterlijke verschijning en het innerlijke karakter van elk dier recht doet.

Naast het maken van beelden in brons hakt Fiona ook beelden uit steen. Deze materialen vereisen ieder een totaal andere werkwijze. Dat is meteen ook de reden wat haar er zo in aantrekt. Bij steen moet het beeld als het ware uit de materie worden bevrijdt.
Ook maakt zij wel reliëfs of tekeningen in steen, die zijn zowel twee- als driedimensionaal. De Pantserneushoorn is hier een goed voorbeeld van.
Het bronzen beeld wordt gegoten na eerst in boetseerwas te zijn opgebouwd. Het boetseren biedt ruimtelijk andere mogelijkheden qua expressie, vorm en bewerking van de huid van het materiaal.

Fiona maakt veel beelden van vogels. Recentelijk maakte zij beelden van de Oehoe en de Lammergier. Ook zoogdieren blijven favoriet, zoals de Cheeta en het portret van de Orang-oetan.

Deze beelden kunnen alleen maar worden gemaakt door iemand die van dieren houdt. Fiona verdiept zich soms jaren in een dier(soort) alvorens deze in brons of steen te vereeuwigen. Het gaat niet zozeer om een gelijkenis; door vormstudie laat Fiona het bestudeerde dier als het ware opnieuw ontstaan, en, ook al is het allemaal suggestie, de gestalte treft dan des te meer.

Top