Mijn Dierbare Dieren

In 2019 begon ik aan de serie “Mijn Dierbare Dieren”. Deze serie is niet te koop.

Gijs, Mijn Dierbare Dieren I, Franse kalksteen, 25x9x22cm
Het eerste beeld wat ik voor deze serie maakte is van een portret van een kat uit mijn jeugd. Rode kater Gijs, gevonden door mijn zus als kleine kitten in een bos in Lelystad. Een ongelooflijke lieve dondersteen.
In mijn jeugd waren er altijd dieren, ze waren mijn toevlucht, mijn vastigheid en ze gaven mij het onvoorwaardelijke vertrouwen wat mensen me niet gaven.

Fatou, Mijn Dierbare Dieren II, Belgisch hardsteen, 22x7x18cm
Ik loop door de dierentuin van Berlijn. En raak ontroerd door Fatou, de oudste Gorilla van de wereld. Fatou is kort geleden 64 geworden. Dat dieren in dierentuinen goed verzorgd worden, en Fatou vast ook, is zeker zo, maar ze horen er eigenlijk niet.
De (mens)apen in Artis waren de reden dat ik iets meer dan 30 jaar geleden dieren als model ging gebruiken. Nu is die reden ook de urgentie geworden om te laten zien hoe bijzonder dieren zijn. En dat we ons daar veel sterker bewust van moeten worden. Voor onszelf, voor de dieren en voor de natuur. Dat ligt tegenwoordig in de lijn van de kunststroming “artivism”.
In de dierentuin kom ik dichtbij de dieren die ik in het wild misschien wel helemaal niet (meer) kan observeren. En waar ik ook helemaal niet naartoe wil reizen ‘met een vliegtuig’. Mijn activisme beperkt zich tot het laten zien, ik maak een portret. Want dieren zijn mij zo dierbaar!

Witte Duif, Mijn Dierbare Dieren III, marmer, 22x10x11cm
Tortelduiven horen bij mijn ouders. In elke tuin waar ze woonden kwamen er ook tortelduiven wonen.

Luna, Duitse dwergherder, Mijn Dierbare Dieren IV, Belgisch hardsteen, 24×23,5×1,5cm
De liefste, leukste en grappigste hond die ik ooit meegemaakt heb. Mijn dierbare “Luna”, 17 is ze geworden. Ze was mijn blinde vlek en schaduw, mijn redding en houvast, mijn lach en traan en ………….


Top