3D Print

Geprinte vorm
Bij mijn eerste 3D print van een beeld hoort het verhaal van de Pangolin.

Voorjaarsbeeldje 2019 “Opgerolde Pangolin

Het liefst zou ik de Pangolin omarmen. Aaibaar is hij alleen niet. Zijn schubben zijn een harnas, ondoordringbaar voor roofdieren. Behalve voor het roofdier mens.
Ik geef dit dier een gezicht om mijn schuldgevoel een plek te geven en verwondering een kans. Verdiep me in de soort, zijn voorkomen, gedrag en verhaal.
Dit keer gaf de steen de doorslag. Een oeroud stuk Serpentijn lag al op mij te wachten en vormde zich onder mijn handen tot het gewenste resultaat. Vervolgens ben ik in een nieuwe techniek gedoken om het beeldje van de Pangolin te reproduceren.
Dit jaar als voorjaarsbeeldje geen gietsel van brons maar een 3D print. Gemaakt van gerecycled plastic. Dier en milieu vormen een onlosmakelijk geheel. Zo komt alles bij elkaar, vertel ik mijn verhaal en zegt het zich voort. 

Pangolin
Meestal zie ik de dieren waar ik beelden van maak in het echt. Dat is niet mogelijk met deze soort.
De Pangolin wordt niet gehouden in dierentuinen en komt nauwelijks nog voor in het wild. Dit dier is een van meest bejaagde soorten ter wereld.
De Pangolin is een schubdier, ook wel geschubde miereneter genoemd, en komt voor in Azië en Afrika. Net als egels rollen ze zich op bij gevaar. Zo zijn ze een makkelijke prooi. Ze worden bejaagd voor hun vlees, wat in sommige landen een delicatesse is, en voor hun schubben die een, niet aangetoonde, medicinale werking zouden hebben.

Jonge Miereneter
Met dezelfde steensoort maakte ik een beeld van een Jonge Miereneter.
De foto van dit wonderlijke dier kwam ik tegen op Facebook, een vriendin die in Artis werkt had de foto gedeeld. In Artis houden ze Miereneters, ik mocht er ooit eentje voeren! Wat een bijzondere ervaring. Al die ervaringen neem ik mee als ik een beeld maak. Ook van deze steen maakte ik een scan. En daarna een 3D print, van gerecycled plastic.

De 3D beelden zijn gescand en geprint in samenwerking met het Fablab Groningen.

Top